Vattenburen golvvärme – vilka är för- och nackdelarna?

Vattenburen golvvärme – vilka är för- och nackdelarna?

Golvvärme slog igenom i Sverige redan på 1980-talet. Sedan dess har det varit populärt att installera såväl el- som vattenburen golvvärme i nybyggnation av småhus, men också i renovering av småhus och villor.

Fördelarna med golvvärme är många. Du får friare händer att möblera och inreda. Väggarna hålls ”nakna” med stor valfrihet till tapet, färg och struktur.

En fördel som många golvvärmeleverantörer tryckt på genom åren är att golvvärmen värmer dina fötter. Tänk dock på att det alltid (fysikens lag) är den varmare ytan eller källan som värmer den kallare ytan. Värmestrålningen går alltid från det varmare till det kallare. Din kroppstemperatur ligger på ca 37 grader och hudens yttemperatur är några grader lägre, ca 32-34 grader. I varma förhållanden stiger hudens temperatur till dess att kroppens termostat slår på och man börjar att svettas. Golvet kan fysikaliskt inte värma dina fötter förrän det är varmare än din kropps yttemperatur (typiskt sett 34-36 grader).

Huruvida golvet känns varmt eller kallt beror till stor del på golvmaterialet. Värmeledningsförmågan hos sten, metall, klinkers är mycket god, och dessa material leder bort värmen från fotsulorna. Golvvärme med trägolv leder däremot inte bort värmen från fotsulorna på samma sätt. Därför ger ett trägolv med yttemperatur på 21 grader samma värmekänsla som ett kaklat golv på 27 grader. En yttemperatur på 23-24 grader på golvet räcker emellertid till en komfortabel inomhustempertur även under de kallaste dagarna i moderna hus. Annars blir rummet övervärmt. Om det inte är frågan om ett badrum. Där går vi ofta lättklädda och njuter fullt ut av en högre rumstemperatur.

Några fördelar med vattenburen golvvärme

  1. Golvvärmen är osynlig – fritt att möblera
  2. Golvvärmen torkar upp fuktiga ytor snabbare än andra system, och är därför idealisk i våta utrymmen.
  3. Golvvärme är en energieffektiv lösning ihop med värmepump (t.ex. bergvärme).

Några nackdelar med vattenburen golvvärme

  1. Reagerar långsamt på förändringar i temperaturen. Kyls inte ned snabbt nog för att nyttja solvärme, brasvärme och andra elapparater och så kallade ”fria” värmekällor i huset på det mest energieffektiva och komfortabla sättet.
  2. Avger värme mot marken. Även om procenten är låg tack vare god isolering bidrar detta, ihop med punkten ovan, till att energieffektiviteten inte är lika god som vid radiatorer ihop med värmepump.
  3. Minskar, men förhindrar inte kallraset från fönster vid utetemperaturer under minus 5 grader.
  4. Har ingen tydlig strålningsvärme. Människan tycker om skillnader och variationer – Som salt i gröten. Som solen som tittar fram bakom molnen. Som en kall vindpust en varm sommardag. Som värmen framför en brasa. Som den nästan obefintliga, men dock för vårt välbefinnande noterbara strålningsvärmen från en radiator nära dig!

Kontentan av detta. Fundera inte längre på det ena sättet jämfört med det andra. Välj kombinationslösningar! Vad är viktigt för dig i ditt hem, dina rum, ditt garage? Installera vattenburen golvvärme, elradiatorer, vattenburna radiatorer, elgolvvärme – allt kan ingå i ett modernt hem. Alla lösningar är inte lika energieffektiva. Men en energieffektiv lösning blir aldrig energieffektiv om vi inte använder den rätt. Ta kontrollen över din värme. Styr den rätt och spara energi!

Relaterade produkter

Leave a reply